‘STAP WEG VAN WERKSTRESS EN EEN TE HOGE WERKDRUK, STAP IN OP WERKPLEZIER’
Een vervelende en lastige situatie is de helaas veelvoorkomende werkstress en een te hoge werkdruk. Een gegeven waar op dit moment werkgevers en medewerkers dagelijks mee te kampen hebben.
Dit blijkt uit de volgende cijfers, hieronder weergegeven.
Tot juli 2019 bedraagt het gemiddelde verzuim in Nederland 4,2 %, in het MKB is dat 3,8 %, 25% van het langdurend verzuim is stress gerelateerd (verzuim met de diagnose spanning, overspanning of burn-out). (Bron:https://www.arboned.nl/wat-u-moet-weten/verzuim-verlagen/voorkom-uitval-door-stress
Het is noodzaak om de uitdaging aan te gaan. Werkgevers en medewerkers behoren ieder eraan bij te dragen, de werkstress en een te hoge werkdruk te verminderen of het liefst weg te nemen. Ook het verzuim verminderen scheelt aanzienlijk veel kosten.
In zo weinig tijd zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk kosten lijkt de norm. Begrijpelijk, schiet er misschien door je hoofd?
Het mag dan wel zo zijn, ik zet er wel een kanttekening bij. Je werkt namelijk met mensen en die hebben grenzen. En ja, werkgevers ook. De binnenste gevoelswaarde (intrinsieke waarde) van medewerkers is essentieel, om het werkplezier te vergroten. Je wil dat het jouw het gevoel geeft dat je werkplezier ervaart.
Werkstress ontstaat doordat er bijvoorbeeld teveel gevraagd wordt van iemands kunnen. Moeheid, lusteloosheid, irritatie, moeite hebben met veranderingen, geen uitdaging meer zien, te laat op het werk verschijnen of vaker eerder naar huis willen gaan e.a. zijn signalen dat er iets aan de hand is. Een burn-out ligt mogelijk op de loer.
Overal waar het woord te voorstaat, is de ervaring, dat het uit de hand loopt. Teveel hooi wordt er op de vork genomen, vaak onbewust. Dat kan er nog wel bij denk je vaak, terwijl je weet dat dit niet kan. Je hoofd loopt al over en Nee zeggen blijkt lastiger te zijn dan je denkt. Vooral tegen jezelf. Je energielevel stijgt niet maar daalt beneden niveau.
Hoe zet je dan de stap verder weg van die werkstress en een te hoge werkdruk?
Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat werkgevers en medewerkers beter met elkaar samenwerken wanneer er duidelijkheid is over de verwachtingen, ten opzichte van elkaar en de te verrichte taken. Daardoor groeit de loyaliteit waardoor er een goede onderlinge werksfeer ontstaat.
De volgende stap te nemen is, het instappen op werkplezier.
Een paar tips
- Maak onderling afspraken en houd je eraan. Spreek elkaar erop aan wanneer dit niet gebeurt.
- Maak zaken bespreekbaar, mensen zijn nog altijd niet af te lezen, kom ermee voor de dag.
- Zorg voor een juiste balans over de gehele werkdag. Het op tijd nemen van pauzes zorgt voor nieuwe energie en creativiteit.
Kijk naar wanneer je medewerkers het meest productief zijn en kijk zelf wanneer je dat bent. Sommige mensen zijn de eerste werkdag, maandag, minder productief dan andere werkdagen.
- Durf nee te zeggen, ook al is het lastig en komt het niet gelegen omdat het voor de zoveelste keer een drukke periode is.
- Geef elkaar de ruimte, dingen mogen fout of anders gaan, dan valt er nog iets te leren.
Wees transparant, welke veranderingen zijn voorhanden, wat is de koers, het gezamenlijke doel van het bedrijf. Leef je in en zorg ervoor dat je betrokken bent bij het bedrijf.
- Wat kost jouw energie en waar haal jij energie uit?
- Stel grenzen, geef aan wat er beter kan.
WERKPLEZIER IS DAT WAT ERIN ZIT! (ook bij jou, je hoeft het er alleen nog uit te halen).
Wil je meer werkplezier ervaren en geen werkstress en een te hoge werkdruk?
Doe mee aan de interactieve workshop IK DOE AAN WERKPLEZIER
Een paar uur ontspannen en investeren in jezelf. Je leert jezelf weerbaar te maken tegen werkdruk en werkstress e.a. werk gerelateerde situaties die jou het werkplezier ontnemen.
Minimaal 4 personen en maximaal 8 tot 10 personen
Persoonlijke coachsessies is ook een mogelijkheid. Vraag gerust.
Voor vragen en inschrijving: Contact
.